Βασίλης Καλαμπαλίκης Ψυχολόγος-Συστημικός Θεραπευτής, Σύμβουλος Εξαρτήσεων
info@psycholife.gr 6972 234 070

Κωνσταντίνος Χατζηραφαηλίδης

Ο Κωνσταντίνος Χατζηραφαηλίδης, γιός του Βασίλη και της Αλίκης, απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής της Κωνσταντινούπολης. Οι γονείς μου μετανάστευσαν στη Γερμανία για την ιατρική τους ειδικότητα. Όταν  γεννήθηκα εκεί  η προσωρινή μας διαμονή στη Γερμανία όπως και για πολλούς άλλους εξελίχθηκε σε μόνιμη.

 Μεγάλωσα και εκπαιδεύτηκα κυρίως στη Γερμανία. Η Γερμανία ως χώρα  είναι για μένα    πολύ οικεία. Όμως δεν την ένιωθα πατρίδα και ίσως αυτό να συνέβαλε στο να αναζητώ «πατρίδες» στην Ελλάδα, όμως και σε άλλες χώρες και πολιτισμούς του κόσμου.

Έχοντας ταλέντο στη μουσική, είχα στη Γερμανία την μοναδική ευκαιρία να έρθω σε επαφή με πολλούς ανθρώπους από διάφορους πολιτισμούς, να γνωρίσω διαφορετικές  μουσικές, ρυθμούς και γλώσσες. Έμεινα πολλές φορές έκπληκτος αντικρίζοντας γεμάτος δέος τους πολλαπλούς τρόπους ανθρώπινης τέχνης και έκφρασης. Μέσα σε αυτήν την πολυπλοκότητα  και διαφορετικότητα του ανθρώπινου είδους πάντα ξαφνιάζομουν   όταν  ανακάλυπτα πόσα κοινά έχουμε με ανθρώπους από τις πιο απόμακρες γωνιές του κόσμου.

Είναι αυτό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η αγάπη για τον άνθρωπο, που συνέβαλαν στην απόφαση μου να σπουδάσω Ιατρική και αργότερα να επιλέξω την ειδικότητα της ψυχιατρικής και ψυχοθεραπείας. Στα πλαίσια της εκπαίδευσης μου ανακάλυψατην μουσικοθεραπεία ανθρωπιστικής προσέγγισης (leiborientierte Musiktherapie) σαν ένα θαυμάσιο εργαλείο ψυχοθεραπείας για να αγγίξει τον άνθρωπο εκεί που η λεκτική ψυχοθεραπεία πολλές φορές δεν φτάνει…

 Για μένα οι δημιουργικές μου δραστηριότητες σαν μουσικός και συνθέτης δεν ήταν μόνο πηγή έμπνευσης και τέχνης, αλλά είχαν και μία αυτο-ιαματική και θεραπευτική επιρροή στον εαυτό μου. Μπορεί στην μουσικοθεραπεία η καλλιτεχνική και αισθητική πλευρά να είναι δευτερεύουσα όμως το εκφραστικό και βιωματικό της δυναμικό είναι μοναδικό και ιδανικό για να αξιοποιηθεί στην ψυχοθεραπεία και στην αναζήτηση της ανάπτυξης του καθενός.

Όχι, δεν πρέπει να είσαι μουσικός ούτε ζωγράφος για να συμμετάσχεις. Ίσως είναι καλύτερα να μην είσαι, προκειμένου να δοκιμαστείς σε καινούργια, για σένα μέχρι τώρα ,άγνωστα μονοπάτια στην αναζήτηση του εαυτού σου.

Αποτελώ μαζί με την Ιορδάνα Σιάδα τον συνιδρυτή του ‘’Ψυχοδρομίου’’ ενός πολυχώρου προσωπικής ανάπτυξης.

www.psychodromio.com